середу, 10 лютого 2016 р.

Мандрівник країни Скіфія. Борису Мозолевському -80 років.


              
 

      Бібліотеки Веселинівської ЦБС  запланували на 2016 рік  комплекс заходів присвячених 80 –річчю нашого земляка Бориса  Мозолевського, видатного українського археолога, поета, публіциста і науковця.Борис Мозолевський – видатний дослідник Скіфії, який у 1971 році здійснив експедицію на Товсту Могилу, де розкопав славнозвісну Пектораль, цілком слушно названу «знахідкою століття».До речі, 21 червня цього року весь науковий світ буде відзначати 45-ту річницю знахідки золотої скіфської пекторалі у кургані Товста Могила (неподалік м. Орджонікідзе, Дніпропетровська обл.), яка стала символом давньої історії України.
Учні 4-б класу сьогодні взяли участь у спільному заході бібліотеки та районного музею присвяченому нашому знаменитому земляку. Від бібліотекаря Н.В.Гончаренко вони дізнались про життєвий Бориса Мозолевського Дитинство Бориса Мозолевського припало на тяжкі післявоєнні роки. Можливо, тому хлопець, а згодом – молодий юнак мав жагу до життя й любов до всього рідного, привиту ще в селянській хатині батьками.Він пройшов тернистий шлях  від кочегара до археолога світового рівня.
Директор районного музею Ю.П.Бурим розповів про археологічні знахідки вченого, а також їх значення для світової науки.
Далі за програмою заходу –перегляд аматорського відеофільму веселинвського краєзнавця С.А.Шепети в якому земляки, рідні Б.Мозолевського діляться спогадами про нього.
Насамкінець діти читали вірші Б.Мозолевського. Поезія була ще однією пристрастю вченого.



Немає коментарів:

Дописати коментар