четвер, 19 грудня 2019 р.

Миколайчики - нашим читачам


      В День Святого Миколая бібліотекарі пригощали миколайчиками всіх читачів, що завітали в бібліотеку.                    

 Традиція пекти миколайчики, які батьки потайки клали дітям у День Святого Миколая під подушку, розповсюдилася із Західної України. Походить вона із тих часів, коли батьки не могли купити дитині дорогий подарунок, а порадувати малечу до свята хотіли.
  Зараз «миколайчик» – пряник із медом, прикрашений білковою глазур’ю. Найбільш поширене випікання у формі дідуся в кожусі. Але від заснування звичаю випікали у й формі зірки, сонечка, півмісяця, янголів, а також півників, коників.
  Так і прикрашання глазур’ю виникло вже в сучасності, адже раніше фарбували печиво замішаними на борошні й воді природними барвниками.
   Цікаво, що День Святого Миколая припадає на Різдвяний піст. А от тісто для «миколайчиків» не пісне – із яйцями та сметаною. Річ у тому, що випічку давали дітям, дорослі її не куштували, а для малечі робили послаблення посту.





Немає коментарів:

Дописати коментар