середу, 26 листопада 2014 р.

Веселинівська Районна бібліотека для дітей






Місія бібліотеки
Культурно-просвітницька діяльність, спрямована на задоволення духовних потреб юних громадян .
Пріоритетні завдання та напрямки діяльності
Підвищення престижу бібліотеки як гаранту конституційного права кожної дитини на вільний доступ до інформації
Розширення системи пошуку додаткових джерел фінансування бібліотечних фондів.
Зміцнення зв’язків з органами місцевого самоврядування.
Розширення доступу користувачів до світових інформаційних ресурсів та постійне оновлення інформаційної бази.
Удосконалення форм і методів обслуговування дитячого користувача з урахуванням сучасних змін у суспільстві.
Розширення в інноваційній діяльності бібліотеки.
Підтримка іміджу сучасного культурно – освітнього закладу.
Співпраця зі школами та позашкільними закладами в організації просвітницьких заходів для населення.
Зміцнення матеріально – технічної бази.


Історія бібліотеки:

1951 року при Веселинівській бібліотеці для дорослих було відкрито відділ для читачів дітей, а 1956 – дитяча бібліотека почала функціонувати самостійно. Книжки з домашніх зібрань, подарунки читачів стали основою книжкового фонду бібліотеки. У різні роки дитячій бібліотеці, її читачам віддавали любов, ентузіазм, натхнення бібліотекарі: П.І. Браточкіна, С.П. Цуркан, К.П. Тамбовцева, Н.А. Іванова, Л.А. Міллер, В.А. Барсук, А.І. Бурейко, О.М. Самофалова, Л.В. Цетнарська, Г.Ф. Сєвач, Н.В. Гончаренко та ін. 1990 року бібліотека змінила свою адресу – була переселена в інше приміщення.

Ресурсна база.

Веселинівська районна бібліотека для дітей налічує бібліотечний фонд 20991 примірників. Серед них: книг – 16600 пр.; газет та журналів – 1142 пр.; медіа тека – 23 пр..
Стати читачем нашої бібліотеки може кожна дитина незалежно від статі, національності, соціального походження, політичних поглядів батьків тощо

До послуг користувачів

- Відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 кл.
- Відділ обслуговування учнів 5-9 кл.

Відділ обслуговування дошкільників та учнів 1-4 кл.
Знайомство дитини з бібліотекою починається з молодшого відділу, де особлива увага приділяється юним читачам.
Саме у цьому віці формується світогляд дитини і саме бібліотекар спрямовує свою роботу так , щоб стати дитині порадником і першим помічником на шляху дитячого читацького розвитку.
В відділі створено ігровий куточок “Читаємо, граємось, відпочиваємо’ , де поряд з книгами на поличках можна зустріти казкових героїв і поринути у світ фантазії та мрії.

Відділ обслуговування учнів 5-9 кл.

Відділ пропонує літературу читачам на різні смаки природничу, історичну,пригодницьку, фантастичну.

Тут можна переглянути періодичні видання, які зібрані під назвою: “Преса на всі інтереси”. До послуг читачів довідково-інформаційний куточок, який представлений енциклопедіями, словниками, довідниками. Тут можна отримати відповіді на найрізноманітніші запитання.

До послуг користувачів-дітей з 2012 року працює Інтернет –Центр. А це для наших юних користувачів можливість зручного доступу до інформації з усього світу, допомога в організації цікавого дозвілля, спілкування в соціальних мережах та Скайп, а також в роботі університету «Онлайн-бабуся та дідусь» в якості тренера тощо.

Актуальною на сьогодні бібліотекарі Веселинівської Районної Бібліотеки для дітей вважають проектну діяльність .І хоч в основу проектів закладені в основному вже відомі бібліотечні методи і заходи, робота в проектному режимі стимулює шукати нетрадиційний підхід в усьому спектрі діяльності бібліотеки. Серед проектів бібліотеки, що показали свою життєздатність слід відзначити декілька. Мета проекту «Бібліотечний десант» – залучення до книги та читання першокласників цілими класами. 

Проект «Веселинівщина читає дітям» дає можливість показати роль книги та читання в житті добре знаних наших земляків-веселинівців. Крім того це і популяризація бібліотеки та її діяльності серед найактивніших членів веселинівської громади, для яких ми обов’язково проводимо екскурсію бібліотекою, знайомимо з нашою діяльністю та планами на майбутнє.
Основна мета проекту «Світ очима земляків» -це заохочення читачів-учнів 12-15 років до систематичного читання художньої та науково-пізнавальної літератури про культуру, звичаї та традиції різних країн та народів через спілкування з земляками, які живуть або тимчасово перебувають за кордоном; організація змістовного дозвілля з безпосередньою та активною участю читачів-дітей .
Завдяки підключенню в 2012 році Веселинівської районної бібліотеки для дітей до Всесвітньої мережі Інтернет стало можливим втілювати в життя проект «Презентація від автора». Користувачі бібліотеки мають змогу спілкуватись з авторами книг незалежно від їх місця проживання.

В рамках програми Літніх читань Веселинівська бібліотека з 2012 року щоліта реалізувала проект «Книга + кіно». Його девіз – «Дивимось. Читаємо. Міркуємо»

При РДБ працюють два клуби за інтересами: «Клуб цікавих зустрічей» (7-9класи) та читацьке об’єднання «Світанок» (5-6 класи). Завдання «Клубу цікавих зустрічей» - це допомогти учням орієнтуватися у світі професій, а також знайомити з людьми незвичайної долі - це могло б служити прикладом для них у житті. Завдання читацького об’єднання «Світанок» - це духовний розвиток особистості, поширення морально - етичних принципів, навчання дітей різних вікових груп вмінню спілкуватися між собою.
Щорічно широко відзначаються Тиждень дитячої книги, День Матері, День Перемоги, річниці Незалежності України, День Конституції України та багато інших календарних дат, визначних подій і ювілеїв письменників.
Користувачам надаються послуги з довідкового та інформаційного обслуговування. Здійснюються заходи з виховання культури читання дітей та розвитку їхньої бібліотечно-бібліографічної грамотності
Працівники бібліотеки роблять все для того, щоб змінити сталий образ бібліотеки в очах дітей, їх батьків та всієї нашої громади. Тому бібліотека не замикається в собі, вивчаючи досвід кращих бібліотек України та світу, намагається залучати до співпраці все більше верств населення селища. Керівники району, організацій та установ, вчителі, пересічні громадяни – кожен повинен бути поінформований про діяльність Веселинівської Районної бібліотеки для дітей, по можливості взяти участь в заходах бібліотеки, перейнятись і зрозуміти її проблеми, радіти успіхам . Тому , як то кажуть,бібліотека йде «в люди». З 2010 року флеш-моб став для бібліотекарів Веселинівської РДБ популярною формою роботи по швидкому приверненні уваги людей не тільки до бібліотеки і читання, але і до інших актуальних тем, що хвилюють на даний момент веселинівців. . 1 вересня в День знань, на День захисту дітей, на День бібліотек ми тепер щороку організовуємо флеш-моби «Читай і будь успішним» «Ми любимо читати», «Я вже читач! А ти?» тощо. Благочинна акція «Зі світу по книжці» дає можливість вирішити проблему поповнення бібліотечного фонду РДБ за рахунок спонсорів та просто мешканців Веселинового. 
Влітку 2014 року при бібліотеці створена «Школа шахів». Проведено шаховий турнір пам’яті М.В.Маслова, колишнього голови ФСТ «Колос» Веселинівського району та великого шанувальника шахмат при підтримці голови Веселинівської селищної Ради О.В.Рум’янцев
Бібліотека працює в тісному контакті з такими партнерами:
- Сектор у справах сім’ї та молоді при Веселинівській райдержадміністрації;
- Редакція районної газети «Зоря»;
- Веселинівський краєзнавчий музей;
- Районний Будинок дитячої творчості;
- Веселинівська Музична школа
- Дитячо – юнацька спортивна школа;
- Веселинівська ЗОШ І – ІІІ ст.;
- Веселинівська гуманітарна гімназія;
- Благодійна організація Президентський фонд Л. Кучми «Україна»
- Товариство Червоного Хреста;
- Товариство Союз – Чорнобиль;
-Громадська селищна жіноча організація «Пектораль»
- Приватні особи.

В 2014 році бібліотекарі створили відеоролик присвячений діяльності Веселинівської Районної бібліотеки для дітей під назвою «Свято, що завжди з тобою». Ролик можна переглянути на сторінці бібліотеки в Фейсбук.
В 2013 році серед кращих працівників галузі культури Миколаївської області премію в номінації «За вагомий внесок в організацію бібліотечного обслуговування населення» здобула Г.Ф.Сєвач – заступник директора Веселинівської ЦБС по роботі з дітьми.

1 коментар: